Podziel się:

Kuchnia idealna okiem ekspertów Justyny Smolec, Roberta Majkuta oraz Rolanda Stańczyka

27-08-2018
Do schowka
Funkcjonalna kuchnia to skarb. Ułatwia pracę i pozwala na znaczną oszczędność czasu. Współczesna strefa gotowania to nie tylko miejsce pracy, ale także przestrzeń spotkań, rozmów i celebrowania posiłków.

 

        Idealna powinna charakteryzować się nie tylko ergonomią, ale również przyjaznym dla użytkownika designem. Jak połączyć te dwie cechy? Jak zaaranżować kuchnię na miarę naszych potrzeb? Oto, co mówią na ten eksperci: Justyna Smolec, Robert Majkut oraz Roland Stańczyk.

Wygoda ponad wszystko

Według Roberta Majkuta, założyciela Robert Majkut Design, wzorowa kuchnia to wnętrze, w którym najważniejsze jest poczucie komfortu, niczym nieograniczona swoboda działania.

 

        - Kuchnia musi być miejscem, w którym nie boimy się używać narzędzi. Nie możemy się stresować tym, że coś nam się rozleje, że ubrudzimy blat, porysujemy powierzchnię - taka przestrzeń nie spełnia swojej podstawowej roli. Pomieszczenie to stało się swego rodzaju teatrem, który całe misterium przeniósł na człowieka. Szczególnie ważne jest to, co się w niej dzieje, reszta jest tylko scenografią - wyjaśnia.

 

Projektant zauważa też zmianę, zachodzącą w kuchennym designie – odchodzimy obecnie od białych, sterylnych wnętrz, przypominających gabinet pielęgniarki. Pojawiają się rośliny doniczkowe, ciekawe materiały wykończeniowe oraz gęste, nasycone barwy, dzięki którym czujemy się otuleni.

Aby zwiększyć funkcjonalność i móc w pełni oddać się pasji gotowania, warto zadbać o „kuchenne centrum dowodzenia” – strefę, w której główną rolę pełni zlewozmywak kuchenny z szeroką gamą praktycznych akcesoriów. To szczególnie ważny punkt, warunkujący wygodę podczas przygotowywania potraw. Ciekawe rozwiązania, które zdecydowanie ułatwią pracę w kuchni, znajdziemy w ofercie marki Blanco. Tu godnymi uwagi przykładami są wielofunkcyjny, kompaktowy zlewozmywak Blanco Etagon (fot.6) czy stylowa, minimalistyczna komora Blanco Cronos (fot.7).
 
Równowaga
Przepis Justyny Smolec, właścicielki pracowni projektowej Justyna Smolec Architektura & Design, na kuchnię idealną to znalezienie balansu między ergonomią a estetyką. Architekt radzi, by wziąć pod uwagę rozmieszczenie wyposażenia oraz zastosowane materiały. Ważne jest również to, aby pomieszczenie sprzyjało wspólnej celebracji posiłków, byśmy dobrze się w nim czuli.


         - Idealna kuchnia to taka, która jest ergonomiczna i poruszamy się  w niej swobodnie. Wszystko ma tam swoje określone miejsce i jest wystarczająca ilość blatu do przygotowywania posiłków. Znajduje się w niej również odpowiednio rozwiązana wentylacja oraz oświetlenie. Powinna być wykonana z materiałów, które dobrze się użytkują, czyli są odporne i łatwo zmywalne. Poza tym musi być pięknie zaprojektowana, aby dawała przyjemne wrażenia estetyczne. Otwarta na jadalnię i salon pozwala na kontakt, wspólne celebrowanie i radość - radzi architekt.

Myśląc o kuchniach otwartych warto postawić na sprawdzoną wentylację. Tu kluczowy oprócz wydajności będzie poziom głośności urządzenia. Niezwykle ciche, efektywne, a przy tym estetyczne rozwiązania znajdziemy w ofercie marki NOVY (fot.8-10). To kuchenne kameleony, które dzięki unikalnej technologii świetnie wypełnią swoje zadanie, wtopią się tło, pozwolą zaoszczędzić miejsce i jednocześnie nie zakłócą codzienności domowników.

Sposób na mały metraż
Efektowne i funkcjonalne zagospodarowanie kuchni, o niewielkim metrażu, to prawdziwe wyzwanie. Roland Stańczyk, właściciel RS Studio Projektowe zachęca, by zwrócić się o pomoc do profesjonalistów.

 

        - Pod względem funkcjonalności najlepiej sprawdza się kuchnia robiona na zamówienie, według projektu architekta, który maksymalnie wykorzystuje przestrzeń. Rozwiązania bardziej ustandaryzowane są zdecydowanie tańsze, jednak czasem nie warto oszczędzać. Poruszanie się po małym wnętrzu szybko je niszczy – zwróciłbym więc uwagę na trwałość materiałów wykończeniowych - tłumaczy architekt.

Tym, którzy kochają ekskluzywne akcesoria kuchenne, a dysponują niewielką przestrzenią, z pewnością przypadną do gustu propozycje marki Küppersbusch (fot.11-13). Oprócz szeregu sprzętów AGD o kompaktowych rozmiarach, znajdziemy wśród nich rozwiązania, które łączą w sobie wiele funkcji, a przy tym odznaczają się ponadczasową, klasyczną elegancją. Dzięki jednemu urządzeniu możemy przyrządzać potrawy na kilku poziomach jednocześnie, piec, gotować na parze, korzystać z mikrofali, wekować, sterylizować czy podgrzewać talerze. Taka wielozadaniowość pozwoli na pełną funkcjonalność kuchni nawet na skromnym metrażu.

 

fot. serwisy firmy/Comitor

Podziel się:

Zobacz także

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz
Autor:*
Masz konto?
E-mail:
Tytuł:*
Treść:*

Przepisz tekst wpisany w cudzysłowie:
-
Wszystkie nowości w Twojej poczcie. Chcesz wiedzieć wszystko o aktualnych nowościach, promocjach - zapisz się do bezpłatnego newslettera.
Współpraca targowa:
Dołącz do nas!
Polub nas, a otrzymasz codzienną dawkę inspirujących aranżacji,
ciekawych artykułów i korzystnych promocji wprost na swoją tablicę!
  • Agnieszka Łagan
  • Tomasz Sprężyna Horodyski
  • Edyta Antas
  • Rafał Olesiewicz
  • Agnieszka Sikorska-Augustyn Z Łobodów
  • Anahit Buniatyan
  • Beata Stachura
  • Adam Kwiatkowski
  • Bartosz Wojnar
  • Maciej Jaśkiewicz
  • Hanna Wyłupek Boś
  • Anna Morus
  • Kinga Kobielak
  • Andżelika Rzepka
  • Marta Zaręba-Lubańska
  • Jarosław Stachura
  • Marzena Podziewska
  • Izabela Simlat-Makuch
  • Magdalena Bielecka
  • Gabriela Kopeć
  • Anna Mackiewicz
  • Małgorzata Kozłowska
  • Mariusz Jota
  • Marta Zaremba
  • Beata Demianiuk
  • Darek Bałtowski
  • Wieslaw Pirkel
  • Anna Derkacz
  • Michał Jankowski
  • Krzysztof Wasilewski