Podziel się:

W poszukiwaniu świątecznych inspiracji - cz.5 - HEFRA raz jeszcze

12-12-2016
Do schowka
To już 5. część naszego cyklu w poszukiwaniu świątecznych inspiracji, a w nim raz jeszcze marka HEFRA. Mowa będzie o dobrych manierach przy stole - w rolach głównych nóż, widelec, łyżka.

 

        Na co dzień większość z nas wie, jak posługiwać się sztućcami. Nie zastanawiamy się nad tym, czy robimy to prawidłowo. Wielkimi krokami zbliża się uroczysta kolacja wigilijna i świąteczne obiady - warto więc wiedzieć jak korzystać z zastawy stołowej zgodnie z zasadami dobrych manier.

 

Nóż, widelec i łyżka, to sztućce, których każdy z nas używa praktycznie codziennie. Jednak, czy używamy ich zgodnie z zasadami savoir-vivre?

Niezależnie od charakteru spotkania oraz zaplanowanych w menu potraw według podstawowych zasad savoir-vivre sztućce zawsze są układane według pewnej kolejności oraz według zaplanowanych dań. Zaczynamy od zewnątrz, a wraz z kolejno serwowanymi potrawami sięgamy po sztućce znajdujące się bliżej talerza.

 

        W zależności od rodzaju przyjęcia oraz zaplanowanych w menu potraw, możemy wyróżnić dwa typy ułożenia nakrycia – podstawowe i rozszerzone. W przypadku nakrycia podstawowego, na stole znajdziemy zazwyczaj sztućce przyszykowane na menu składające się z trzech dań: łyżka do zupy, nóż i widelec do dania głównego oraz łyżeczka i widelczyk deserowy. Idąc kolejno od zewnątrz po prawej stronie będzie leżała łyżka, obok niej nóż ostrzem skierowany w lewą stronę. Natomiast po lewej widelec. Łyżeczka oraz widelczyk do ciast będą znajdować się u góry talerza, ułożone równolegle do siebie, trzonkami w różne strony – trzonek łyżeczki powinien być skierowany w prawo, a widelczyka w lewo.  Jeśli do posiłku podane będzie pieczywo i masło, zostaną one ustawione po lewej stronie wraz z osobnym nożem do masła.

Posługiwanie się sztućcami
Podczas jedzenia widelec powinien znajdować się w lewej dłoni, a nóż w prawej. W przypadku osób leworęcznych sytuacja wygląda odwrotnie. Trzymając nóż palec wskazujący nie powinien dotykać ostrza noża. Natomiast trzymając widelec palce powinny znajdować się powyżej wybrzuszenia widelca. Jedząc łyżką i widelcem nie wkładamy ich w całości do ust, do konsumpcji używamy jedynie ich końców. Nożem jedynie kroimy potrawę.

Odkładanie sztućców po posiłku
Używane sztućce nie powinny ponownie zetknąć się z obrusem, nie należy ich również opierać o brzeg talerza. Po spożytym posiłku należy odłożyć je na talerz. Sposób odkładania sztućców ma swoją symbolikę w zależności od tego, czy skończyliśmy posiłek, czy mamy jedynie przerwę w jedzeniu. Ułożone równolegle, wskazując godzinę piątą oznaczają koniec konsumpcji. Natomiast, jeśli chcemy jedynie zrobić sobie przerwę należy ułożyć sztućce prostopadle do siebie. Z kolei ich skrzyżowanie oznacza prośbę o pozostawienie pustego talerza w celu wzięcia dokładki.
 

fot. HEFRA

Podziel się:

Zobacz także

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz
Autor:*
Masz konto?
E-mail:
Tytuł:*
Treść:*

Przepisz tekst wpisany w cudzysłowie:
-
Wszystkie nowości w Twojej poczcie. Chcesz wiedzieć wszystko o aktualnych nowościach, promocjach - zapisz się do bezpłatnego newslettera.
Współpraca targowa:
Dołącz do nas!
Polub nas, a otrzymasz codzienną dawkę inspirujących aranżacji,
ciekawych artykułów i korzystnych promocji wprost na swoją tablicę!
  • Agnieszka Łagan
  • Tomasz Sprężyna Horodyski
  • Edyta Antas
  • Rafał Olesiewicz
  • Agnieszka Sikorska-Augustyn Z Łobodów
  • Anahit Buniatyan
  • Beata Stachura
  • Adam Kwiatkowski
  • Bartosz Wojnar
  • Maciej Jaśkiewicz
  • Hanna Wyłupek Boś
  • Anna Morus
  • Kinga Kobielak
  • Andżelika Rzepka
  • Marta Zaręba-Lubańska
  • Jarosław Stachura
  • Marzena Podziewska
  • Izabela Simlat-Makuch
  • Magdalena Bielecka
  • Gabriela Kopeć
  • Anna Mackiewicz
  • Małgorzata Kozłowska
  • Mariusz Jota
  • Marta Zaremba
  • Beata Demianiuk
  • Darek Bałtowski
  • Wieslaw Pirkel
  • Anna Derkacz
  • Michał Jankowski
  • Krzysztof Wasilewski