Podziel się:

Dobry projekt: Odmieniony Novotel Poznań Centrum

06-08-2018
Do schowka
Metamorfoza Novotel Poznań Centrum wg pomysłu pracowni Tremend objęła kompleksową przebudowę dawnego Orbisu od parteru po ostatnie piętra obiektu.

 

        Eklektyczna mieszanka stylów, innowacyjne rozwiązania oraz niekonwencjonalne projekty specjalne sprawiły, że przestrzeń po modernizacji zyskała niepowtarzalny klimat, oddający oryginalny styl architektów z Tremend.

W ręce Tremend powierzono projekt architektoniczny, wielobranżowy, a także rearanżację istniejących wnętrz. Nowa koncepcja objęła lobby, pokoje, restaurację, sale konferencyjne oraz strefę fitness. Projekt końcowy to owoc współpracy: Magdaleny Federowicz-Boule, Pawła Kalinowskiego, Łukasza Zalewskiego, Michała Reduty, Tomasza Chmielewskiego, Piotra Łęgiewicza, Maksyma Tkacza, Daniela Chojnackiego, Piotra Kalinowskiego, Pauliny Szarzec, Aleksandry Kilińskiej, Katarzyny Majer, Anny Stachi, Anny Sobiech, Aleksandra Dymkowskiego, Michała Puchalskiego oraz Klaudyny Czechowskiej.

Części wspólne – eklektyzm i równowaga
Architektom z pracowni Tremend zależało na stworzeniu stref wspólnych sprzyjających interakcjom, gdzie goście będą chcieli spędzać wolny czas, pracować, spożywać posiłki, integrować się i odpoczywać. Nowoczesne rozwiązania i zabawa formą sprawiły, że dzięki eklektycznej mieszance stylów, projektantom udało się znaleźć odpowiedni balans. Jasna kolorystyka, dużo światła, drewniane elementy i zieleń sprawiły, że przestrzeń stała się ciepła i przytulna, a lobby, prócz swej funkcji reprezentacyjnej, stało się tu ważną przestrzenią społeczną. Nietypowe recepcje, odbiegające formą od standardowej, długiej, wysokiej lady oraz mieszanka nowoczesnego, eleganckiego wzornictwa zestawiona z propozycjami vintage, zmniejszają dystans i nadają wnętrzu przyjazny charakter. Uwagę w lobby przykuwa barwny mural Tytusa Brzozowskiego, przedstawiający tętniące życiem ulice Poznania. W przestrzeni wyróżniają się także oryginalne, geometryczne wzory wykładzin Newmor oraz nietypowe bąbelkowe instalacje świetlne w postaci lamp Puff-Buff. Jest mniej formalnie, przytulnie i wygodnie!

         - Aby sprostać wyzwaniu, stworzyliśmy mniej formalną, eklektyczną przestrzeń z industrialnymi detalami, jak odkryte sufity i widoczne instalacje, elementami eko i dużą ilością zieleni, tak, aby każdy czuł się tutaj dobrze - wyjaśnia Magdalena Federowicz-Boule, architekt, prezes zarządu Tremend.

Strefa z klasą - Winestone
Poza zaprojektowaniem uniwersalnej strefy wspólnej, architekci wykonali też ukłon w stronę wymagających klientów hotelu. W efekcie powstała stylowa dwupoziomowa przestrzeń restauracyjno-barowa, stworzona z myślą o wieczornych spotkaniach przy lampce wina. Stonowana kolorystyka oraz nowoczesne, proste formy podkreślają kameralność i elegancję tego miejsca.

Unikalny koncept – Wise Cafe
Na potrzeby projektu, architekci z pracowni Tremend stworzyli także koncepcję, pierwszej, wyjątkowej kawiarni Wise Cafe. Zlokalizowana w sercu hotelowego lobby przestrzeń, przywodząca na myśl osobliwy warsztat lub oryginalny magazyn, w krótkim czasie zyskała stałych wielbicieli dobrej kawy. Stała się pomostem, włączającym hotel w życie miasta i pozwalającym na budowanie relacji z klientem zewnętrznym. To aktualnie ważne miejsce spotkań na mapie Poznania. Docenili je także miłośnicy idei slow food. Menu tworzą starannie wyselekcjonowane produkty od lokalnych dostawców, zaś główną atrakcją Wise Cafe jest profesjonalny piec, służący do wypalania na miejscu ziaren kawy. Jednym z elementów wystroju są także urządzenia hydroponiczne, czyli mini ogródki pozwalające na uprawę ziół bez udziału gleby. To wszystko pozwala na realizację założeń leżących u podstaw nowego konceptu – Planet 21, który wynika z programu zrównoważonego rozwoju Grupy AccorHotels i Grupy Orbis.  Założenie to propaguje niskoemisyjność oraz podejście „zero waste”.

        - Stworzyliśmy nowy koncept kafeterii, gdzie można przysiąść przy kominku i wypić świeżo paloną kawę w towarzystwie dobrej książki. Zadbaliśmy również o najmłodszych, tworząc przytulny Kids Corner, gdzie na wygodnych poduchach można szaleć lub relaksować się do woli. Przestrzeń Wise Cafe oferuje dużo stref integracyjnych m.in. social table. Warto podkreślić, że jest to jeden z pierwszych hoteli, gdzie kawa wypalana jest na miejscu i sprzedawana pod własną marką – tłumaczy Magdalena Federowicz-Boule, architekt, prezes zarządu Tremend.
 

fot. Yassen Hristov

Podziel się:

Zobacz także

Dodaj komentarz
Dodaj komentarz
Autor:*
Masz konto?
E-mail:
Tytuł:*
Treść:*

Przepisz tekst wpisany w cudzysłowie:
Najbliższe targi:

Wyróżnione firmy

-
Wszystkie nowości w Twojej poczcie. Chcesz wiedzieć wszystko o aktualnych nowościach, promocjach - zapisz się do bezpłatnego newslettera.
Współpraca targowa:
Dołącz do nas!
Polub nas, a otrzymasz codzienną dawkę inspirujących aranżacji,
ciekawych artykułów i korzystnych promocji wprost na swoją tablicę!
  • Agnieszka Łagan
  • Tomasz Sprężyna Horodyski
  • Edyta Antas
  • Rafał Olesiewicz
  • Agnieszka Sikorska-Augustyn Z Łobodów
  • Anahit Buniatyan
  • Beata Stachura
  • Adam Kwiatkowski
  • Bartosz Wojnar
  • Maciej Jaśkiewicz
  • Hanna Wyłupek Boś
  • Anna Morus
  • Kinga Kobielak
  • Andżelika Rzepka
  • Marta Zaręba-Lubańska
  • Jarosław Stachura
  • Marzena Podziewska
  • Izabela Simlat-Makuch
  • Magdalena Bielecka
  • Gabriela Kopeć
  • Anna Mackiewicz
  • Małgorzata Kozłowska
  • Mariusz Jota
  • Marta Zaremba
  • Beata Demianiuk
  • Darek Bałtowski
  • Wieslaw Pirkel
  • Anna Derkacz
  • Michał Jankowski
  • Krzysztof Wasilewski