Podziel się:

Zobacz najnowszy projekt Robert Majkut Design Wabu – Sushi & Japanese Tapas

06-03-2017
Do schowka
Warszawska restauracja Wabu – Sushi & Japanese Tapas została zaprojektowana przez pracownię Robert Majkut Design. Projekt został już doceniony - zdobył główną nagrodę Warsaw Insider w kategorii Best Design.

 

        Łączna powierzchnia restauracji to 150 m2, a jej centralną część zajmuje bryła baru z frontem z onyksu, który jest jednym z najważniejszych elementów restauracyjnego wnętrza.

 

Bar ten jest jednocześnie miejscem pracy kucharzy, przy którym można obserwować na żywo powstające zamówione dania.

 

        – Chcieliśmy mocno zaznaczyć ten centralny punkt restauracji – podkreśla Robert Majkut. – Powstał bardzo duży i intensywnie podświetlony kontuar, przy którym można usiąść i obserwować proces tworzenia dań. Jest on mocno wyeksponowany jako dominanta wnętrza, zwieńczona ścianą stanowiąca plecy baru, gdzie znajduje się najwięcej rozświetlonych elementów w całej restauracji. To serce tego miejsca.

 

Ściana z tyłu baru została udekorowana ręcznie robionymi beczkami na sake, które zdobią cytaty z japońskich Haiku, opowiadające o przyrodzie, uczuciach i o kuchni. Linię baru od zewnętrznej strony dopełnia rząd wysokich siedzisk dla gości restauracji. Wokół niego, po obu stronach rozmieszono stoliki. Przestronne, przeszklone wnętrze jest doskonale widoczne z ulicy. Latem będzie ono częściowo otwarte na patio sąsiadujące z linią fontann i niskiej zieleni.

 

Wabu to miejsce klimatyczne, a środki użyte do wykreowania takiego klimatu odwołują się do Japonii - tu bardziej w nawiązaniach do materiałów, technik i wrażeń, niż do konkretnych przykładów. Mamy tu elementy bezpośrednio związane z japońską kuchnią, jak beczki do sake, papier, kaligrafia czy dekoracje na ścianach, które są swobodną, nowoczesną metaforą bojowych proporców.

 

        Dekoracje ścienne zostały zrealizowane według koncepcji Roberta Majkuta przez artystkę i projektantkę biżuterii Krystynę Odolińską. W dekoracjach tych wykorzystano oryginalne autorskie wzory splotów projektantki - znane pod marką KOD. Na ścianach zastosowano struktury przypominające stary budynek, drewno barwione na czarno i drewniane elementy łączone tradycyjnymi metodami ciesielskimi. Wszystko to daje zestaw materiałów, kolorów, kształtów wybarwień i tonów, które mają metaforycznie opowiadać historię luźno kojarzącą się z japońskim klimatem, odnosząc się bardziej do przejawów tradycji, niż do współczesności.

 

Ważnym założeniem inwestora było wykreowanie odpowiedniej atmosfery, którą uzyskano poprzez tworzące nastrój wyciemnienie i punktowe podkreślenie ważnych miejsc światłem, ale też poprzez specyficzny dobór materiałów i kolorów, które nawiązują do tematu przewodniego, jakim jest japońska kuchnia. We wnętrzu, pod względem kolorystycznym dominują ciemny brąz i czerń. Światło pełni tu funkcję niemal teatralną, scenograficzną – poprzez właściwy dobór intensywności i barwy zaznaczone są centralne elementy restauracji, ale też punktowo zaakcentowane te miejsca, które mają zagwarantować gościom właściwy odbiór dań, np. na środku stołu.

 

Niezwykle ważna dla restauracji jest także akustyka, która znacząco wpływa na komfort rozmów podczas posiłku. Twórcom projektu zależało więc na wyeliminowaniu hałasu, jaki może pojawić się w zatłoczonej, pełnej ludzi sali.


         – Wykluczenie przenikliwych dźwięków, rozmów, odgłosów było absolutnie konieczne i dzięki specjalnym rozwiązaniom i materiałom akustycznym udało nam się to uzyskać, a przez to zagwarantować komfort celebracji posiłku oraz intymność rozmowy przy jednoczesnym słuchaniu muzyki i rozmówcy – zwraca uwagę Robert Majkut i dodaje...

 

        – Dodatkowo, pracując nad akustyką zrównoważyliśmy pewną niezbędną surowość, która trochę wynika z takiego miejsca, chociażby z pewnej koncepcji estetycznej. Zestawiliśmy surowość z bardzo dopracowanymi elementami, które wpisują się w tą poetykę metafory, jak lampy zwieszone z sufitu. Te formy przypominają papierowe lampiony, a są pięknymi jedwabnymi abażurami ze szlachetnym wykończeniem wewnątrz, dającymi dzięki złotej barwie łagodne i ciepłe sączące się światło.


Podział sali restauracyjnej jest przejrzysty i czytelny. Przewidziano strefy kameralnych stolików dla 2 osób, strefę środkową z 4-osobowymi stołami, miejsce dla dużych okrągłych stolików na 6-8 osobowe grupy oraz strefę wysokiego baru. Wyposażenie sali jest na tyle mobilne, że umożliwia swobodną rearanżację, gwarantując przy tym zachowanie jej klimatu i absolutnie niezbędną wygodę klienta.

 

        – Udało się nam uzyskać coś, co osobiście uznaję w restauracjach za niezwykle ważne – zaznacza Robert Majkut. – Mamy tu poczucie klarowności miejsca, w którym się znajdujemy i komfortu przebywania, ale też doświadczania pewnej koncentracji. Zostaliśmy zaproszeni do projektu bardzo głęboko osadzonego w przekonaniach inwestora, ale też i naszych. Wspólnie stworzyliśmy interesującą restaurację, która jest estetyczną i kulinarną manifestacją. Odważne zastosowanie czerni, teatralne świetliste efekty, wyrazista atmosfera, czytelny klimat i światowe menu. Idealna restauracja to miejsce z fantastyczną atmosferą i fenomenalnym jedzeniem. Mam nadzieję, że swoją pracę wykonałem dobrze, bo fenomenalne jedzenie już tam jest.

 

        „WABU to wyjątkowe sushi oraz unowocześniona kuchnia w stylu izakaya. Zgodnie z tą japońską tradycją potrawy podawane są w formie tapas, a ideą izakaya jest dzielenie się nimi”( cytat ze strony: wabu.pl).

 

Restauracja Wabu – Sushi & Japanese Tapas mieści się na parterze jednego z budynków Warsaw Spire przy Placu Europejskim.

 

fot. Szymon Polański

opr. md

Podziel się:

Zobacz także

Dodaj komentarz
restauracja urządzona przepięknie
14:32:14 2017-04-29
restauracja urządzona przepięknie. byłam, widziałam i wrócę na pewno. do tego wyśmienite jedzenie (przepyszne grillowane ryby), i świetna obsługa :)
kamila
Odpowiedz
Dodaj komentarz
Autor:*
Masz konto?
E-mail:
Tytuł:*
Treść:*

Przepisz tekst wpisany w cudzysłowie:
Najbliższe targi:
INVEST-HOTEL
Polska - Poznań
2017-09-25 | 2017-09-28
VITREL – JESIEŃ 2017
Polska - Zakopane
2017-09-27 | 2017-09-29
Łódź Design Festival...
Polska - Łódź
2017-10-03 | 2017-10-10
Warsaw Home
Polska - Warszawa
2017-10-06 | 2017-10-08

Wyróżnione firmy

dodaj firmę
-
Wszystkie nowości w Twojej poczcie. Chcesz wiedzieć wszystko o aktualnych nowościach, promocjach - zapisz się do bezpłatnego newslettera.
Współpraca targowa:
Dołącz do nas!
Polub nas, a otrzymasz codzienną dawkę inspirujących aranżacji,
ciekawych artykułów i korzystnych promocji wprost na swoją tablicę!
  • Agnieszka Łagan
  • Tomasz Sprężyna Horodyski
  • Edyta Antas
  • Rafał Olesiewicz
  • Agnieszka Sikorska-Augustyn Z Łobodów
  • Anahit Buniatyan
  • Beata Stachura
  • Adam Kwiatkowski
  • Bartosz Wojnar
  • Maciej Jaśkiewicz
  • Hanna Wyłupek Boś
  • Anna Morus
  • Kinga Kobielak
  • Andżelika Rzepka
  • Marta Zaręba-Lubańska
  • Jarosław Stachura
  • Marzena Podziewska
  • Izabela Simlat-Makuch
  • Magdalena Bielecka
  • Gabriela Kopeć
  • Anna Mackiewicz
  • Małgorzata Kozłowska
  • Mariusz Jota
  • Marta Zaremba
  • Beata Demianiuk
  • Darek Bałtowski
  • Wieslaw Pirkel
  • Anna Derkacz
  • Michał Jankowski
  • Krzysztof Wasilewski